Meer over plat dak kosten

Bitumen dak

Als je een plat dak hebt en een nieuwe dakbedekking wilt laten plaatsen, behoort het bitumen dak tot een van de opties. Bitumen is een materiaal dat veel als dakbedekking voor platte daken wordt gebruikt. Het is soms zelfs een mogelijkheid om bitumen aan te brengen bovenop je huidige dakbedekking. Dit maakt het materiaal zeer geschikt om schade mee te herstellen. Belangrijk is in dat geval wel dat de dakconstructie dit aan kan.

Het is ook mogelijk om een nieuw bitumen dak te laten plaatsen. Dit type dakbedekking wordt dus niet alleen voor schadeherstel gebruikt. Bitumen wordt ook wel dakleer genoemd en wordt al ontzettend lang gebruikt om daken mee te maken. De meeste platte daken in Nederland zijn zelfs van een bitumen dakbedekking voorzien. Net zoals ieder dak kent ook het bitumen dak voor- en nadelen. Op deze pagina lees je alles over het bitumen dak.

De voor- en nadelen van het bitumen dak

Als je van plan bent om een bitumen dak te laten plaatsen, is het prettig als je een goed beeld hebt van de voor- en nadelen. We hebben zowel de voordelen als de nadelen voor je op een rijtje gezet.

Dit zijn de voordelen van het bitumen dak:

  • Bitumen is waterdicht
  • Het materiaal is vrij snel te plaatsen, waardoor je goedkoper uit bent
  • Bitumen is stevig en zal niet snel beschadigen

Dit zijn de nadelen van het bitumen dak:

  • De levensduur van een bitumen dak is relatief kort (ongeveer 30 jaar) als we kijken naar andere platte daken
  • Het bitumen dak is gevoelig voor uv-straling en temperatuurschommelingen.

Het bitumen dak kent een aantal verbeterde varianten

Nu je een goed beeld hebt van de voor- en nadelen van het bitumen dak, is het goed om te vermelden dat het bitumen dak ook nieuwere varianten kent. Deze nieuwe varianten zijn ontwikkeld om de nadelen van de bitumendakbedekking te verminderen. Zo heb je tegenwoordig bijvoorbeeld het dak van SBS bitumen. Dit type dakbedekking bevat ook rubber. Het voordeel hiervan is dat het dak hierdoor minder risico loopt op lekkages. Bovendien kan een dak van SBS bitumen ook beter tegen temperatuurschommelingen. SBS bitumen is nog wel gevoelig voor uv-straling.

Nog een verbeterde variant is het APP bitumen dak. Deze dakbedekking is wél bestand tegen uv-straling. Bovendien hebben temperatuurschommelingen ook minder invloed op dit dak dan op een ouderwets bitumen dak. Het dak van APP bitumen vereist zeer weinig onderhoud.

Een bitumen dak tegen uv-straling beschermen

Met uitzondering van APP bitumen, kan het bitumen dak vrij slecht tegen uv-straling. Gelukkig is het in dit geval mogelijk om kiezelstenen op het dak te plaatsen. De kiezelsteentjes zorgen er dan voor dat het bitumen dak niet direct in contact komt met UV-straling. Op deze manier kun je optimaal profiteren van alle voordelen die het bitumen dak te bieden heeft.

Als je voor een APP bitumen dak kiest, dan hoef je geen laag kiezelstenen meer bovenop de dakbedekking aan te brengen.

Wat kost een bitumen dak?

De kosten van het bitumen dak zijn afhankelijk van de partij die je inhuurt voor het plaatsen van dit dak. Bovendien zit er verschil in kosten tussen SBS bitumen en APP bitumen. De prijs op de offerte wordt meestal gebaseerd op het aantal vierkante meter dak. In de tabel hieronder zie je wat een bitumen dak gemiddeld zal kosten.

Soort bitumen dak Gemiddelde prijs
Plat dak van SBS bitumen€ 40 tot € 45 per vierkante meter
Plat dak van APP bitumen€ 38 tot € 43 per vierkante meter

De bovenstaande prijzen zijn enkel gemiddeldes. De prijs voor een bitumen dak kan dus ook iets hoger of lager liggen dan de prijzen in de tabel hierboven.

Het bitumen dak is geschikt als ondergrond voor een groendak

Het is goed om te weten dat het bitumen dak ook een geschikte ondergrond vormt voor het groendak. Een groendak heeft veel voordelen. Zo heeft het groendak bijvoorbeeld een isolerende werking en een unieke look. Bovendien zal een groene laag bovenop je dak ervoor zorgen dat de levensduur van het bitumen dak wordt verlengd.

Het groen dak wordt gemaakt van planten en mossen. Binnen veel gemeentes kun je ook in aanmerking komen voor een subsidie voor een groendak. Een groendak kost gemiddeld ongeveer € 55 per vierkante meter. De kosten voor de ondergrond, zoals een bitumen dak, komen hier nog wel bovenop

Kosten besparen op plaatsing van het bitumen dak

Hieronder noemen we een aantal tips om kosten te besparen op het plaatsen van het bitumen dak. Met deze tips kun je een leuk bedrag besparen

  1. Kies voor een plaatselijke partij om de voorrijkosten te beperken
  2. Vergelijk offertes om een goedkope partij te vinden
  3. Ga na of je buren ook een nieuwe dakbedekking nodig hebben, zodat jullie mogelijk een kwantumkorting krijgen
  4. Bespreek met de vakman of je zelf bepaalde werkzaamheden kunt oppakken

Dak laten repareren of vervangen