Meer over plat dak kosten

Dakinspectie plat dak

Het is aan te raden om regelmatig voor een dakinspectie plat dak te kiezen. Tijdens een dakinspectie plat dak wordt het dak van je woning namelijk op zwakke punten gecontroleerd. Bovendien zal de vakman vaak ook gelijk kleinschalig onderhoud aan het dak uitvoeren.

De meeste daken hebben ongeveer tweemaal per jaar een dakinspectie nodig om in optimale conditie te blijven. Als je het dak niet regelmatig laat inspecteren, kan schade lang onopgemerkt blijven en steeds erger worden.

Ben je benieuwd hoe een dakinspectie plat dak precies in zijn werk gaat? Op deze pagina lees je alles over dakinspectie door een ervaren vakman. Zo weet je precies waarom dit zo belangrijk is en waar je rekening mee moet houden.

Wanneer is een dakinspectie plat dak benodigd?

Een dakinspectie plat dak kun je dus het best tweemaal per jaar laten uitvoeren. Sommige daken vergen minder onderhoud, maar één dakinspectie per jaar is echt het minimum. De dakinspectie kun je het best bij gemiddelde temperaturen uit laten voeren.

Is het erg heet of heeft het gevroren, dan zijn veel soorten dakbedekking kwetsbaar. Plan routine dakinspecties dus het liefst in tijdens de lente en de herfst. Als je een lekkage hebt of je andere soorten schade vermoedt, dan is het natuurlijk altijd van belang om zo snel mogelijk een dakdekker in te schakelen.

Twijfel je over hoe vaak jouw dak geïnspecteerd moet worden? Dan is het aan te raden om hierover te informeren bij een dakdekker.

Plat dak met mos groei

Een plat dak met grind en mos

Wat kost een dakinspectie plat dak?

Dakinspectie plat dak is doorgaans een stuk eenvoudiger uit te voeren dan een inspectie van een hellend dak. Doordat de dakdekker hier minder tijd aan kwijt is, ben je over het algemeen ook veel minder geld kwijt. Je kunt uitgaan van een gemiddelde prijs van ongeveer € 150 tot € 250. Overigens kun je ook een hoop geld besparen als schade tijdig wordt ontdekt. Een dakinspectie plat dak is dus zeker de moeite waard.

Kun je het dak niet zelf inspecteren?

Iemand met ervaring ziet natuurlijk eerder of er sprake is van schade aan het dak dan iemand die geen ervaring heeft. Daarom is het in principe niet aan te raden om dakinspectie plat dak zelf te verzorgen. Doe je dit toch graag? Dan is het belangrijk dat je goed ter been bent en handig aangelegd bent.

Vooral plekken waar water afgevoerd wordt, zijn vaak kwetsbaar bij een plat dak. Controleer ook de dakgoten goed en maak deze schoon indien nodig.

Bovendien zijn ook de hoeken vaak kwetsbare punten van een plat dak en vagen ook deze dus extra aandacht.

Op welke punten wordt het dak gecontroleerd?

Tijdens een dakinspectie plat dak zal de dakdekker het dak op verschillende punten controleren. Hieronder benoemen we de verschillende punten waarop de vakman het dak controleert. Besluit je om het dak zelf te inspecteren, dan is het belangrijk om ook al deze punten na te gaan.

  • Het dak wordt visueel gecontroleerd op schade
  • Dakgoten en regenpijp worden nagegaan
  • De schoorsteen wordt gecheckt
  • Staat van het isolatiemateriaal en de dakconstructie wordt beoordeeld
  • Controle op eventuele lekkages
  • Vervuiling wordt eventueel direct verwijderd
  • Kleine reparaties worden indien mogelijk direct uitgevoerd door de vakman

Sprake van een lekkage? Laat het dak dan snel inspecteren

Vooral als er sprake is van een lekkage in het dak, is het zeer belangrijk om het dak snel door een expert te laten controleren. Het kan namelijk lastig zijn om het lekkage op te sporen. Een vakman weet precies hoe hij het lekkage snel kan opsporen en verhelpen. Laat je het lekkage niet snel verhelpen, dan zal de schade alleen maar verder oplopen.

Een lekkage kan voor duizenden euro’s aan waterschade zorgen. Zo kan water houtrot veroorzaken en zelfs de dragende constructie van het dak beschadigen. Bovendien kan een lekkage uiteindelijk zelfs schimmels veroorzaken als het probleem niet op tijd wordt aangepakt. Plan dus snel een dakinspectie plat dak in als je vermoedens hebt van een lekkage.

Een goed onderhouden dak gaat langer mee

Als je een nieuwe dakbedekking moet laten plaatsen, ben je veel verder van huis dan wanneer je het dak eens in de zoveel tijd laat onderhouden. Door het dak goed te laten onderhouden zal de levensduur van het dak langer zijn. Vooral bepaalde soorten dakbedekking vergen veel onderhoud, waar een bitumen dak een goed voorbeeld van is. Het is dan ook belangrijk dat je minstens ieder jaar een dakinspectie plat dak laat uitvoeren.

Heb je een plat dak en wil je de levensduur zoveel mogelijk verlengen? Als het dak nog in een goede staat is, kun je er eventueel ook voor kiezen om er een groendak van te maken. Dit zal je in eerste instantie relatief veel kosten, maar de levensduur kan zo met tientallen jaren verlengd worden. Een groendak komt ook met veel voordelen. Het dak is bijvoorbeeld ook goed voor het milieu. Om die reden krijg je vaak ook subsidie als je een groendak laat plaatsen.

Dak laten repareren of vervangen