Meer over plat dak kosten

Dakkoepel

Een dakkoepel is een koepelvormig raam in het dak van je woning. Een dakkoepel heeft ontzettend veel voordelen. Zo zorgt een dakkoepel er bijvoorbeeld voor dat je natuurlijk daglicht in je woning krijgt. Bovendien kun je een dakkoepel openen om frisse lucht binnen te krijgen en bevordert de dakkoepel de uitstraling van je woning.

Kies je ervoor om een koepel op je dak te laten plaatsen, dan heb je erg veel mogelijkheden. Zo zijn er dakkoepels in verschillende materialen, vormen en maten. Bovendien kun je voor een elektrische variant kiezen of voor een variant die je handmatig moet openen.

Ook de kosten kunnen enorm uiteenlopen. Ben jij benieuwd naar de verschillende mogelijkheden? Op deze pagina lees je alles over de dakkoepel. Zo weet je wat de mogelijkheden zijn en wat een dakkoepel ongeveer zal kosten.

Wat kost het plaatsen van een lichtkoepel?

Wat het kost om een lichtkoepel te plaatsen is afhankelijk van diverse factoren. De prijzen voor de lichtkoepel zelf kunnen uiteenlopen van € 700 tot € 4500. Gemiddeld kost een simpele dakkoepel echter ongeveer € 950. De prijs is afhankelijk van het materiaal, type en model.

Bovendien betaal je voor een elektrische lichtkoepel meer dan voor een lichtkoepel die je met de hand kunt openen. De arbeidskosten voor de lichtkoepel komen nog bovenop het bovenstaande bedrag. Doorgaans zullen de arbeidskosten echter meevallen in vergelijking met de totaalprijs. Het is dus zeker aan te raden om een dakdekker in te huren voor het plaatsen van de koepel.

Kleine koepel op plat dak

De maten van de dakkoepel

De kosten voor de dakkoepel zijn onder andere afhankelijk van de maten. Het is overigens goed om te weten dat de koepels verschillende maten hebben. Zo heb je de dagmaat. Dit zijn de afmetingen van het gedeelte waar licht doorheen schijnt.

Bovendien heb je de buitenmaat. Dit zijn de maten van de kap van de koepel. Tot slot heb je ook nog de daksparing. Dit zijn de afmetingen van het gat dat in het dak wordt gemaakt om de koepel te plaatsen.

Als je al een gat in het dak hebt, zul je op zoek moeten naar een dakkoepel met de juiste daksparing, tenzij dat je het gat eventueel nog wilt vergroten natuurlijk. Ook als de ruimte beperkt is, kun je soms beter van de dagsparing uitgaan. In de meeste andere gevallen gaat men bij het plaatsen van een dakkoepel uit van de dagmaat.

Verschillende modellen dakkoepels

Dakkoepels heb je in allerlei verschillende modellen en vormen. Welke vorm je het best kunt kiezen, is afhankelijk van je eigen wensen. Zo kun je bijvoorbeeld voor een bolvormige of piramidevormige dakkoepel kiezen.

Je kunt echter ook voor een dakkoepel kiezen die vierkant van vorm is. Er zijn zoveel modellen verkrijgbaar op de markt dat er voor vrijwel iedereen wel een leuke dakkoepel te vinden is. Het is om diezelfde reden wel aan te raden om vooraf goed onderzoek doen naar de mogelijkheden.

Een dakkoepel met extra opties

Het is ook mogelijk om voor verschillende extra opties te kiezen als je een koepel op je dak laat plaatsen.

  1. Zo kun je bijvoorbeeld voor een dakkoepel kiezen die je elektrisch kunt openen. Dit is makkelijker dan wanneer je de koepel handmatig moet openen.
  2. Daarnaast heb je zelfs koepels met een regensensor. De dakkoepel detecteert dan zelf of het regent of niet. Als het begint te regenen, zal de dakkoepel zichzelf sluiten. Dit is ideaal als je even van huis gaat en het dan toevallig begint te regenen.
  3. Er zijn ook koepels met inbraakwerende eigenschappen. Deze koepels worden van een stevig materiaal gemaakt en worden op een manier bevestigd dat ze niet eenvoudig los zijn te maken. Deze koepels komen inclusief het keurmerk Veilig Wonen.

Een koepel laten monteren door een specialist

Als je zelf niet zo handig bent, kun je de dakkoepel het best laten monteren door een specialist. Zo kun je er zeker van zijn dat de koepel op de juiste manier wordt geplaatst. Als je zelf twee linkerhanden hebt, is het uiteraard niet verstandig om zomaar een gat in je dak te zagen om een dakkoepel te plaatsen.

Je kunt beter voorkomen dat je per ongeluk veel schade aan je dak veroorzaakt, en een dakspecialist inschakelen. Er zijn verschillende bedrijven die je kunt inhuren voor het monteren van een koepel op je dak.

Geld besparen op het plaatsen van een koepel

Wil je een koepel op je dak laten plaatsen? Aangezien de kosten voor een dakkoepel hoog kunnen oplopen, is het prettig als je kunt besparen. Er zijn een aantal manieren om geld te besparen. Hieronder noemen we een aantal van deze manieren.

  1. Vergelijk offertes voor de plaatsing van de koepel
  2. Denk goed na over welke extra opties je graag wilt of juist niet nodig hebt
  3. Verdiep je goed in de verschillende merken
  4. Alleen als je erg handig bent, kun je ervoor kiezen om de koepel zelf te plaatsen

Dak laten repareren of vervangen