Meer over plat dak kosten

EPDM dak

Het dak van je woning heeft een zeer belangrijke functie. Zo beschermt het dak jou en de woning bijvoorbeeld tegen verschillende weersinvloeden. Daarnaast heeft het dak ook veel invloed op de uitstraling van je woning.

Laat je een nieuw dak plaatsen, dan is het dus aan te raden om goed over het type dakbedekking na te denken. Het EPDM dak is een van de mogelijkheden. Ben je benieuwd naar het EPDM dak? Dan vind je op deze pagina ontzettend veel nuttige informatie. Zo weet je na het lezen van deze pagina of het EPDM dak wel of niet voor jou is weggelegd.

Waarvan is een EPDM dak gemaakt?

EPDM is een afkorting voor Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer (wikipedia). Dit zijn dan ook de stoffen waarvan EPDM is gemaakt. Deze samenstelling van stoffen geeft EPDM ook een aantal gunstige eigenschappen voor in dakbedekking.

Daarnaast wordt er ook binnen de autobranche vaak voor dit materiaal gekozen. Een van de voordelen van het EPDM dak is dat de dakdekker het materiaal niet hoeft te branden om het aan te brengen op het dak. Bij bitumen, een ander zeer populair type dakbedekking voor platte daken, moet de dakdekker het materiaal wél eerst branden.

De voordelen van het EPDM dak

Ben je benieuwd naar alle voordelen van het EPDM dak? Als je de juiste dakbedekking moet kiezen, dan is het natuurlijk prettig om de gunstige eigenschappen van een bepaald materiaal te kennen. We hebben de belangrijkste voordelen voor het EPDM dak daarom voor je opgesomd.

  • De levensduur van EPDM is relatief lang, namelijk ongeveer 50 jaar (bitumen heeft een levensduur van ongeveer 30 jaar)
  • Het EPDM dak kan makkelijk aangebracht worden
  • Omdat er geen brander nodig is, is het aanleggen van dit type dakbedekking ook veiliger dan het leggen van een bitumen dak bijvoorbeeld

De nadelen van EPDM

Het EPDM dak heeft eigenlijk relatief weinig nadelen. Het dak is duurder dan een plat dak van bitumen bijvoorbeeld, maar de langere levensduur maakt dit de moeite waard. Overigens moeten we wel benoemen dat het EPDM dak slecht op chloor reageert. Zolang je geen zwembad nabij je woning hebt, moet dit echter geen probleem vormen.

Heb je voldoende budget voor een dakbedekking van EPDM, dan is het dus zeker geen slecht idee om voor dit materiaal te kiezen.

EPDM dak met dak doorvoer

De kosten voor een EPDM dak

Voor een EPDM dak betaal je gemiddeld tussen de € 60 en € 80 per vierkante meter. Tussen de prijs van € 60 per m² en de prijs van € 80 m² zit nogal een verschil. De totale kosten zijn dus sterk afhankelijk van het dakdekkersbedrijf dat je inhuurt. Daarnaast geldt vaak dat hoe meer vierkante meter je laat plaatsen, hoe lager de prijs per m² zal liggen. Overigens is € 60 to € 80 slechts een indicatie van de gemiddelde prijs.

De prijs die je in werkelijkheid zal betalen, kan dus van deze prijsindicatie afwijken. Om een beter beeld van de prijs te krijgen, kun je offertes aanvragen.

Het EPDM dak als basis voor een groendak

Als je een groendak wilt laten plaatsen, kan het EPDM dak hiervoor de perfecte basis vormen. Houd er wel rekening mee dat je voor het groendak zelf ook nog een bedrag betaalt. Het plaatsen van een groendak bovenop het EPDM dak kost je gemiddeld nog eens € 55 per vierkante meter.

Van een groendak kun je echter wel veel profijt hebben. Zo wordt het EPDM dak zo beter beschermd, waardoor de levensduur nog langer kan worden. Je dak krijgt dankzij het groen een unieke look en de kans is aanwezig dat de gemeente je subsidie wilt verstrekken voor het dak.

Onze bespaartips

Wil je een EPDM dak laten plaatsen, dan is het prettig als je geld kunt besparen op het totaalbedrag. Hiervoor hebben we enkele handige tips op een rijtje gezet.

  1. Je kunt mogelijk geld besparen als jij en je buren dezelfde dakdekker inhuren.
  2. De voorrijkosten zullen lager zijn als je voor een plaatselijk bedrijf kiest.
  3. Het is mogelijk om offertes te vergelijken en zo een dakdekker met aantrekkelijke tarieven te vinden.
  4. Je kunt zelf alvast voorbereidingen treffen. Overleg dit wel altijd even met de dakdekker.

Is het EPDM dak geschikt voor jou?

Na het lezen van deze pagina heb je een goed beeld gekregen van het EPDM dak. Hoogstwaarschijnlijk weet je inmiddels of het EPDM dak wel of niet voor jou is weggelegd. Blijkt dit type dakbedekking ideaal voor jou, dan hoef je alleen nog een dakdekkersbedrijf in te schakelen. Alleen, waar zoek je verder als dit dak toch niet optimaal is in jouw situatie, bijvoorbeeld omdat je een zwembad in de tuin hebt? In dat geval zijn er verschillende alternatieven, met elk weer zijn eigen voor- en nadelen.

Andere dakbedekkingen voor het plat dak zijn:

  • Bitumen
  • PVC
  • Groendak

Meer weten over deze dakbedekkingen? Kijk dan ook eens op de andere pagina’s van onze website.

Dak laten repareren of vervangen