Meer over plat dak kosten

Groendak

Het groendak is een zeer populair type dak voor woningen met platte daken. Dit type dak is bedekt met planten, kruiden en in sommige gevallen zelfs bomen. Een groendak is goed voor het milieu, omdat de planten op het dak CO² naar zuurstof omzetten. Daarnaast helpen deze daken om regenwater op te vangen, waardoor het water niet allemaal via het riool afgevoerd hoeft te worden. Vanwege de gunstige eigenschappen voor de samenleving, krijg je in sommige gemeentes ook subsidie als je een groendak laat plaatsen.

Waarom kiezen voor een groendak?

Het groendak heeft een groot aantal voordelen. Als je ontzettend veel waarde aan het milieu hecht, is alleen dat al een goede reden om voor dit type dak te kiezen. Echter, zijn er nog meer redenen om voor dit dak te kiezen. Zo heeft het dak een unieke uitstraling. Het groendak is met geen enkel ander soort dak te vergelijken. Je hebt bovendien vrij veel controle over de uitstraling. Er kunnen namelijk verschillende plantensoorten gebruikt worden voor het inrichten van het groendak. Een groendak heeft bovendien een zeer lange levensduur, namelijk tot wel 100 jaar.

Het plaatsen van een groendak is overigens ook een zeer goede manier om de woningwaarde te verhogen. De voordelen van het groendak zorgen er namelijk voor dat de woning aantrekkelijker wordt om te kopen.

Een groendak moet door een gespecialiseerd bedrijf geplaatst worden

Er komt veel kijken bij het plaatsen van een groendak. Zo is er voor sommige groendaken bijvoorbeeld een bouwvergunning nodig. Bovendien is het inrichten van het groendak een stuk ingewikkelder dan het plaatsen van een bitumen dakbedekking bijvoorbeeld. Samen met de hoge kosten zijn dit eigenlijk de enige nadelen van het groendak. Schakel je een gespecialiseerd bedrijf in, dan kun je er zeker van zijn dat het dak op de juiste manier wordt geplaatst.

Uit wat voor groendaken kun je kiezen?

Je kunt groendaken in drie verschillende soorten opdelen: namelijk het intensief groendak, het semi-intensief groendak en het extensief groendak. Het type groendak bepaalt hoe lastig het dak te plaatsen is. Bovendien zit er verschil in de soorten begroeiing en verschil in het gewicht. Aan de hand van de tabel hieronder kun je een goed beeld vormen van de verschillen tussen de diverse soorten groendaken.

Type groendakGewicht in kg per m²Bouwvergunning vereist?Kosten per m²
Intensief groendak200JaGemiddeld € 200
Semi-intensief groendak110-200In bepaalde gevallenGemiddeld € 155
Extensief groendak110NeeGemiddeld € 90

Zoals je kunt zien heb je voor een intensief groendak altijd een bouwvergunning nodig. Kies je voor een ander soort groendak, dan is dit niet altijd het geval. Het verschil in kosten kan ook enorm zijn.

Hoe komen de kosten voor een groendak tot stand?

De kosten voor een groendak kunnen ontzettend verschillen. Kies je voor een zeer simpel groendak, dan kun je voor € 55 per vierkante meter soms al klaar zijn. De kosten zijn afhankelijk van ontzettend veel verschillende factoren. Zo is het bijvoorbeeld afhankelijk van welke planten, kruiden en bomen op het dak moeten komen. Daarnaast zijn er verschillende bedrijven die ook verschillende tarieven rekenen voor de groendaken. Hoeveel een groendak kost, is ook afhankelijk van of je al een geschikte onderlaag hebt of niet.

Kun je subsidie krijgen op een groendak?

Het is niet landelijk vastgelegd dat je subsidie krijgt als je een groendak laat plaatsen. Echter, zijn er wel veel gemeentes waar het mogelijk is om subsidie te krijgen. Of dit binnen jouw gemeente ook het geval is, kun je dus het best even navragen bij de gemeente zelf. Vaak zitten er ook voorwaarden aan de subsidie verbonden. Lees je daarom ook goed in over de voorwaarden die de gemeente aan de subsidie stelt.

De reden dat sommige gemeentes subsidie verstrekken op groendaken, is vanwege de gunstige eigenschappen voor de samenleving. De daken helpen om fijnstof op te vangen, om zuurstof te creëren en om te voorkomen dat de riolering overbelast raakt.

Welke ondergronden kun je gebruiken voor het groendak?

Mogelijk kan het groendak al op de huidige dakbedekking worden aangebracht. Geschikte ondergronden zijn namelijk EPDM, bitumen en PVC. Heb je momenteel een ander type dakbedekking op het dak liggen, bijvoorbeeld golfplaten of zink? Dan moet deze dakbedekking eerst verwijderd worden en moet er een geschikte dakbedekking als ondergrond geplaatst worden. Pas hierna is het mogelijk om het groendak zelf te laten plaatsen.

Hoe kun je kosten besparen?

Laat je een groendak plaatsen, dan kunnen de kosten hoog oplopen. De lange levensduur en de vele andere voordelen van het dak maken dit de moeite waard. Echter, is het zelfs dan niet prettig om de hoofdprijs te moeten betalen. Gelukkig zijn er ook verschillende manieren om geld te besparen op de totaalprijs.

Dit zijn de belangrijkste tips om geld te besparen op de aanleg van een groendak:

  • Als je buren ook een groendak willen kunnen jullie deze tegelijkertijd laten plaatsen voor een kwantumkorting.
  • Door offertes te vergelijken kun je een goedkope partij vinden.
  • Je kunt ook besparen door voor een goedkope onderlaag te kiezen.
  • Je kunt met de dakdekker bespreken of er werkzaamheden zijn die je zelf kunt uitvoeren.
  • Ga altijd bij de gemeente na of je een subsidie kunt krijgen als je een groendak laat plaatsen.

Kies niet alleen op basis van de prijs

Als je een groendak wilt laten plaatsen, dan wil je niet te duur uit zijn. Houd er echter ook rekening mee dat kwaliteit minstens net zo belangrijk is als de kosten. Daarom raden we je aan om altijd even een aantal recensies door te nemen voordat je een partij inhuurt voor het plaatsen van dit type dak. Bovendien is het ook belangrijk dat het ontwerp je echt bevalt. Omdat dit type dak zo een lange levensduur heeft, is het essentieel dat je tevreden bent over het dak. Zo kun je nog een lange tijd van de voordelen van het groendak genieten.

Dak laten repareren of vervangen