Meer over plat dak kosten

Lekkage plat dak

Het dak van je woning beschermt wanden, vloeren, het plafond en je meubilair tegen regen en andere weersomstandigheden. Is er sprake van lekkage plat dak, dan worden je spullen niet langer optimaal beschermd. In dit geval kan er waterschade aan je spullen ontstaan.

Die schade loopt al snel tot in de duizenden euro’s op. Merk je dus dat er sprake is van een lekkage plat dak, dan is het belangrijk om dit probleem zo snel mogelijk te laten oplossen. Zo voorkom je dat de schade verergert.

Dakdekkers in de regio vergelijken

100% gratis en vrijblijvend, bespaar tot 35%

Hoe ontstaat een lekkage plat dak?

Een lekkage plat dak ontstaat vaak doordat water niet langer goed wordt afgevoerd.  Hierdoor kunnen er zwakke plekken in het dak ontstaan. Om die reden zal een vakman bij onderhoud aan een plat dak ook altijd de leidingen en dakgoten controleren.

Overigens kan bitumen ook vrij slecht tegen uv-straling en temperatuurwisselingen. Heb je een plat dak van bitumen, dan is het belangrijk om het dak regelmatig te laten controleren.

Hoe wordt een lekkage plat dak opgespoord?

Heb je waterschade ontdekt of heb je het vermoeden dat er sprake is van een lekkage plat dak? Dan kan het lastig zijn om de lekkage op te sporen! Het is aan te raden om in dit geval zo snel mogelijk een expert in te schakelen.

De specialist zal dan op zoek gaan naar de lekkage om deze vervolgens te verhelpen. Overigens is soms ook noodzakelijk om het dak compleet te renoveren. Is het lekkage het gevolg van een dakbedekking die aan het einde van zijn levensduur is, dan is renovatie de beste oplossing.

Hoe wordt een lekkage plat dak opgelost?

Hoe een vakman een lekkage plat dak kan verhelpen is afhankelijk van hoe het lekkage ontstaan is en van het type dakbedekking. Doorgaans is een lekkage vrij eenvoudig te verhelpen. Bij een plat dak wordt er vaak gebruik gemaakt van vloeibare dakbedekking.

Zo is de lekkage eenvoudig te verhelpen. Belangrijk is echter ook dat de oorzaak van de lekkage wordt aangepakt. Zo moet de dakgoot bijvoorbeeld gereinigd worden, zodat water weer goed wordt afgevoerd. Als het dak aan het einde van zijn levensduur is, dan is een dakrenovatie noodzakelijk. In dat geval kunnen de kosten erg hoog oplopen.

Dient je dak gerenoveerd te worden?

Als de lekkage plat dak is ontstaan omdat je dak in zo een slechte staat is, dan is een renovatie aan te raden. De dakdekker kan het dak in dit geval bijvoorbeeld van een compleet nieuwe dakbedekking voorzien.

Soms is het echter ook mogelijk om de dakbedekking in delen te vervangen. Bitumen kun je vaak aanbrengen op een bestaande dakbedekking, waardoor het materiaal zeer geschikt is voor renovaties.

Water wat op het platte dak stil blijft staan

Water wat op het platte dak stil blijft staan

Hoe weet je of het dak lekt?

Als je vochtplekken in je plafond ziet verschijnen, dan wordt dit veroorzaakt door een lekkage. In dat geval is de kans op een lekkage in het dak dus ook ontzettend groot. Veel mensen maken nauwelijks gebruik van hun zolder. Het nadeel hiervan is dat lekkages vaak ook vrij laat worden opgemerkt. Zeker als je dure spullen op zolder hebt staan, kan de schade hoog oplopen als gevolg van de lekkage.

Een lekkage plat dak kan grote gevolgen hebben

De binnenkant van je woning is niet gemaakt om in aanraking te komen met water. Water kan ervoor zorgen dat hout gaat rotten, behang van de muren bladdert en dat je schimmel in huis krijgt.

De dakconstructie kan ook ernstig beschadigd raken, waardoor zelfs de dakconstructie compleet vervangen moet worden als je te lang wacht. Bovendien kan water ook schade aan je interieur en andere spullen in huis veroorzaken. Vocht in huis kan bovendien ook slecht zijn voor je eigen gezondheid.

Je bent verzekerd voor de schade

Het is goed om te weten dat je bij een lekkage plat dak vrijwel altijd verzekerd bent tegen de schade. De kosten voor het repareren van de lekkage zul je echter wel zelf moeten betalen. De reparatiekosten worden dus niet vergoed door de verzekeraar, de schade wel.

Waterschade als gevolg van een daklekkage valt doorgaans onder je brandverzekering. Belangrijk is wel dat je het dak niet verwaarloost hebt. Anders kan de verzekeraar weigeren om het schadebedrag uit te keren. Dat is ook een van de redenen waarom het zo belangrijk is om je dak goed te onderhouden.

Wat doe je zodra je een lekkage plat dak opmerkt?

Zie je dat er sprake is van een lekkage in je dak? Dan is het belangrijk om foto’s te maken voor de verzekering. Wacht bovendien niet te lang met het inlichten van de verzekeraar. Daarnaast is het van belang dat je de schade zoveel mogelijk beperkt.

Verwijder dus alle spullen die niet nat mogen worden en plaats een emmertje onder de lekkage indien mogelijk. Neem direct contact op met een dakdekkersbedrijf, zodat de lekkage snel verholpen kan worden.

Hoe voorkom je lekkages in je dak?

Lekkages in je dak kun je voor zijn door je dak regelmatig op schade te laten controleren. Voor de meeste daken geldt dat je ze één tot twee keer per jaar moet laten controleren. Tijdens een dakinspectie zal een dakdekker niet alleen de staat van het dak controleren, maar ook gelijk enkele vormen van onderhoud oppakken.

Zo wordt de kans op een lekkage veel kleiner en worden zwakke punten in het dak ook eerder opgemerkt. Het is dus altijd van belang dat je je dak goed laat onderhouden.

Dak laten repareren of vervangen