Meer over plat dak kosten

Plat dak isoleren

Je dak isoleren is zeker geen slecht idee. Warme lucht stijgt namelijk op en dus kan je woning veel warmte verliezen via het dak als er geen sprake is van een goede isolatielaag. Door je dak te isoleren zullen de stookkosten een stuk lager liggen.

Nadat je kiest voor plat dak isoleren kun je dus een hoop geld besparen. In eerste instantie zal plat dak isoleren je geld kosten, maar uiteindelijk verdien je de kosten ook weer terug vanwege het geld dat je bespaart. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en kosten rondom plat dak isoleren? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres!

Manieren om een plat dak te isoleren

Er zijn verschillende manieren waarop een plat dak geïsoleerd kan worden. Om te beginnen kan het dak langs buiten geïsoleerd worden. Je kunt dan voor een ‘warm plat dak’ kiezen of voor een ‘omgekeerd dak’. Voor zowel bitumen als epdm daken zijn er voldoende isolatie mogelijkheden.

Daarnaast is een plat dak isoleren langs binnen ook mogelijk. Die vorm van isolatie noemen we een ‘koud dak’. De kosten voor plat dak isoleren zijn ook sterk afhankelijk van de manier waarop het dak geïsoleerd wordt.

Plat dak met nieuwe bedekking

Warm plat dak

Bij het warm plat dak wordt er isolatiemateriaal onder de draagstructuur van het dak aangebracht. Er wordt ook een waterbestendige laag bovenop het isolatiemateriaal aangebracht. Die laag zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal goed beschermd wordt tegen vocht.

Het voordeel van een warm plat dak is dat je dakconstructie ook wordt beschermd door het isolatiemateriaal. Het warm plat dak wordt ontzettend veel toegepast. Plat dak isoleren met deze methode kan echter alleen als de dakbedekking verwijderd wordt. Hierdoor wordt deze vorm van plat dak isoleren vooral toegepast bij nieuwbouwwoningen en woningen waarvan het dak gerenoveerd wordt.

Plat dak isoleren met de omgekeerd plat dak methode

Voor bestaande woningen is de omgekeerd plat dak methode een goede manier van plat dak isoleren. De huidige dakbedekking hoeft dan niet eerst verwijderd te worden. Er wordt bij deze methode een isolatielaag bovenop het dak geplaatst.Vervolgens wordt het isolatiemateriaal afgedekt met behulp van een extra laag van bijvoorbeeld ballast of grind.

Plat dak isoleren op deze manier is vrij goedkoop, alleen de isolatiewaarde ligt ook iets lager. Voor deze vorm van isolatie is het wel vereist dat je dakbedekking nog in een goede staat verkeert. Bovendien moet de draagconstructie van je dak de extra laag isolatie kunnen ondersteunen.

Koud plat dak

Een plat dak isoleren is ook mogelijk langs binnen. Deze vorm van isoleren noemen we koud plat dak. De isolatie wordt in dit geval vanaf de binnenkant van je woning aangebracht. De isolatielaag wordt onder het dakbeschot geplaatst. 

Het nadeel van deze vorm van plat dak isoleren, is dat het isolatiemateriaal niet rondom de dakconstructie is aangebracht. Hierdoor is de kans op schade als gevolg van temperatuurschommelingen groter.

Wat kost plat dak isoleren?

Nu je weet wat de verschillende vormen van plat dak isoleren precies inhouden, is het fijn om een goed beeld van de kosten te hebben. In onderstaande tabel vind je de gemiddelde kosten voor de verschillende isolatievormen.

Vorm van plat dak isoleren Gemiddelde kosten
Warm dak isolatie € 70 tot € 115 per vierkante meter
Omgekeerd dak isolatie € 50 per vierkante meter
Koud dak isolatie € 30 tot € 40 per vierkante meter

Zoals je kunt zien in de tabel, betaal je voor koud dak isolatie veruit het minst. Warm dak isolatie is het duurst, maar de isolatiewaarde ligt met warm dak isolatie ook erg hoog. De prijzen in deze tabel zijn overigens wel gemiddeldes. Het is dus goed om er rekening mee te houden dat de prijzen hier altijd iets vanaf kunnen wijken.

Hoe komen de kosten voor plat dak isoleren tot stand?

De kosten voor plat dak isoleren zijn afhankelijk van verschillende factoren. Zo zijn de kosten bijvoorbeeld afhankelijk van welke isolatiematerialen gebruikt worden. Isolatiematerialen kunnen in prijs verschillen, maar hebben ook weer net iets andere eigenschappen.

De kosten zijn bovendien sterk afhankelijk van het oppervlakte van je dak. Hoe groter het dak, hoe meer werk er benodigd is. Plat dak isoleren zal dus meer kosten als je een groter dak hebt. Ook zijn de kosten afhankelijk van welk dakdekkersbedrijf je inhuurt en van de staat van de dakconstructie.

Een verlaagd btw-tarief

Laat je een plat dak isoleren door een gespecialiseerd bedrijf, dan betaal je hoogstwaarschijnlijk een verlaagd btw-tarief. Voor woningen ouder dan twee jaar geldt namelijk een btw-tarief van 9% op isolatiewerkzaamheden. Bovendien is het verstandig om te controleren of je in aanmerking komt voor subsidies.

Laat plat dak isoleren aan een expert over

Het is aan te raden om plat dak isoleren aan een specialist over te laten, tenzij dat je zelf erg handig bent. Er komt namelijk veel kijken bij het isoleren van je dak. Als je een fout maakt, kan dit ten koste gaan van de isolatiewaarde. 

Belangrijk is om vooraf een dakinspectie aan te vragen, hiermee kan de huidige staat van het dak in kaart worden gebracht.

Vooral warm plat dak isolatie zul je echt aan een specialist over moeten laten. Kom je er na het plaatsen van de nieuwe dakbedekking achter dat er een fout is gemaakt bij het isoleren, dan kan dit je veel geld kosten. De vakmensen van een gespecialiseerd bedrijf weten exact hoe ze jouw dak het best kunnen isoleren.

Dak laten repareren of vervangen